Suomi sai oman rahayksikön, markan, tsaari Aleksanteri II:n armollisella manifestilla. Suomi ei saanut rahaa aivan automaattisesti. Suomi anoi lupaa omalle rahalleen ja sai sen lopulta 4. huhtikuuta 1860, kun keisari Aleksanteri II allekirjoitti Keisarillisen Majesteetin Armollisen Ilmoituksen muutetusta raha-yksiköstä Suomen Suuriruhtinanmaalle. Venäjän keisarikuntaan kuuluvana suuriruhtinaskuntana Suomi käytti vuoden 1840 raharealisaatioon asti rahayksikkönään rinnakkain entisen emämaan Ruotsin riikintaalareita eli riksejä ja Venäjän ruplaa. Rahan nimi valittiin kilpailulla. Markan ja pennin ohella muita nimiehdotuksia olivat muun muassa sataikko ja äyri, sampo ja muru sekä suomo ja rahtu. Nimeä markka ei tuolloin käytetty missään muualla. Se tulee perinteisestä hopean ja kullan painon yksiköstä. Markka oli sidottu arvoltaan heittelehtivään ruplaan. Rahayksikön nimeä perusteltiin muun muassa siten, että se on vanhin Suomessa tunnettu rahaa merkitsevä sana, alkuaan keskiaikaisen painoyksikön nimitys. Ensimmäinen suomalainen markka oli seteliraha vuosimallia 1860, joka oli käytössä vielä vuoteen 1945, mutta siinä ei Suomen leijonaa ollut näkyvillä.

Suomen leijona ilmestyi setelirahoihin vuonna 1922 Eliel Saarisen suunnittelemaan 1000 markan seteliin.

Aikuisille suomalaisille tutumpi leijona ilmestyi suomalaisiin seteleihin vuonna 1955 1000 markan seteliin, jonka suunnitteli Tapio Wirkkala. Miksi 50-luvun setelistä tuli myöhemminkin tunnettu, on se, että 1963 siitä tehtyyn 100 markan seteli.

Leijona ja kolikot

Suomen leijona on jo ensimmäisessä markan kolikossa vuodelta 1865. Sen suunnitteli Aleksander Fadejev ja kolikot painettiin hopean ja kuparin sekoituksen Suomen rahapajassa 1864-1915. Leijona oli kolikon takapuolella Suuriruhtinaskunnankotkan sisällä.

Aikuisille suomalaisille leijona tuli tutuksi kolikoissa alkaen 1921 markasta, jonka kääntöpuolella oli leijona ja vuosiluku. Kolikkotyyli, jonka I.G.Sundell suunnitteli, säilyi pitkään ja on periatteessa käytöstä vielä nykypäivänä pienillä koristeellisilla muutoksilla. Vanhan markan aikaa vuoteen 1993 kolikoissa oli leijonan ja vuosiluvun lisäksi myös teksti Suomen Tasavalta.

Suomen Leijona