Suomalaisille leijona, leijonat on jo vuosia tarkoittanut samaan asiaa kuin Suomen jääkiekkomaajoukkue, joka käyttää edustusasuissaan leijonaa yleensä keltaisena ja sinisellä pohjalla tai valkoisella pohjalla, riippuen peliasusta. Jopa Suomen jääkiekkoliiton omassa logossa on Suomen leijona sinisenä.

1899 se alkoi

Jäähockey-peliä pelattiin Helsingin Pohjoisrannassa ensi kerran, mutta menee vielä yhdeksän vuotta kunnes suomalainen jääkiekkoilija mainitaan ensimmäisen kerran. Maininta löytyy Saksasta Dresdenin Akademischer Sport Clubin maininnoista, kun pelaaja Toivo Robert Tikkanen on joukkueensa parhaimmistoa ja tuli palkituksi mm. vuoden 1909 Berliinin kansainvälisessä turnauksessa toisena tähtipelaajana. Muutenkin suomalaiset niittävät mainetta Euroopan kentillä aina, kunnes ensimmäinen virallinen suomalaisten joukkueiden välinen ottelu pelataan Pyrinnön kentällä Pyhäjärvellä 15.1.29128 Tampereen Pyrinnön ja Tampereen Palloilijoiden välillä. Samana vuonna Suomi pelaa ensimmäisen maaottelunsa häviten Ruotsille 1-8 ja Suomen Luistinliitto hyväksytään kansainvälisen jääkiekkoliiton LIHG:n (Ligue international de Hockey sur Glace) jäseneksi.

Suomen ensimmäinen jäähalli rakennetaan

Suomi sai ensi kertaa järjestääkseen jääkiekon MM-kilpailut vuonna 1965. Kisat järjestetään Suomen ensimmäisessä jäähallissa, Hakametsän hallissa Tampereella. Samana vuonna leijonavaakuna oli käytössä myös Suomen joukkueen pelipaidassa, kylläkin punaisella pohjalla ja keltaisena. Punainen kilpipohja oli käytössä vielä myös 70-luvun maajoukkueen pelipaidoissa.

Saavutuksia

Suomen jääkiekko joukkueen suurimpia saavutuksia ovat kaksi maailmanmestaruutta, kaksi olympiahopeaa ja maailmancup-hopea. Alkuvuodet olivat tappiollisia kunnes vuonna 1937 Suomi voitti viron ja pelasi 1938 tasan Romanian kanssa 6-6. Romania ottelun ansiosta silloinen lajiliitto päätti, että Suomi osallistuu 1939 MM-kilpailuihin Sveitsiin. Suomi pelasi viisi ottelua häviten jokaisen. Suomen valmentajana tuolloin ollut Erkki Saarinen oli samalla Suomen maajoukkueen ensimmäinen päävalmentaja. Sota-ajan otteluissa oli uskomatonta se, että Suomen maajoukkue lähti talvisodan ja jatkosodan välissä vuonna 1941 helmikuussa kuukauden kestäneelle kiertueelle Keski-Eurooppaan, joka aikana joukkue kohtasi useita joukkueita eri maissa.

1995 maailmanmestaruus

MM-kisoihin 1995 leijonien ruotsalainen päävalmentaja Curt Lindström kokosi yhtenäisen joukkueen, joka pelasi hyvin ja voitti maailmanmestaruuden Tukholman Globen-hallissa. Loppuottelussa Suomi voitti Ruotsin 4–1. Ville Peltonen teki ottelussa kolme maalia ja tamperelainen puolustaja Timo Jutila Peltosen syötöstä ottelun lopullisesti ratkaisseen 4–0-maalin.

Toinen MM-kulta

Vuonna 2011 Suomi voitti toisen maailmanmestaruutensa Slovakiassa järjestetyissä vuoden 2011 maailmanmestaruuskilpailuissa. Kisojen muistetuin hetki oli Mikael Grandundin välierässä tekemä maali ilmaveivillä. Loppuottelussa Ruotsi teki ensimmäisen maalin ja johti ottelua pitkään. Karkko Immonen tasoitti pelin toisessa erässä ja viimeiseen erään mentiin 1-1 lukemissa ja kaikki muistelivat suomalaisten otteiden yleistä sulamista viimeisissä erissä. Tällä kertaa Suomi kuitenkin meni menojaan ja otti viimeisen erän 5-0. Suomen leijonien paluuta Suomeen odotti lähes 100 000 ihmisen yleisö Helsingin Kauppatorilla.

Leijona pelipaitaan 1948

Ensimmäisen kerran Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelipaitaa korista leijonatunnus ottelussa Tsekkoslovakiaa vastaan 16.2.1948

Suomi voitti ensimmäisen kerran ottelun arvokisoissa olympialaisissa 1952 voittaessaan Norjan 5-2. Ensimmäinen voitto leijonille Kanadasta tuli 60-luvulla luvuin 8-2 ja olympilaisissa kaatui USA 11-3 sekä Tsekit 3-1. Neuvostoliiton voittoa jouduttiin odottamaan 70-luvulla kun 1971 Izvestija-turnauksessa leijonat kaatoi Neuvostoliiton ja maalintekijöinä kahden maalin Juhani Tamminen ja maalin mieheen tehneetn Matti Murto ja Juha Rantasila. Samana vuonna kahdessa muussa pelissä yhteismaalit olivatkin sitten 2-18.

Ensimmäinen arvokisamitali

Suomi voitti 1988 Calgaryn talviolympialaisissa ensimmäisen arvokisamitalin. Ennen viimeistä ottelua Neuvostoliittoa vastaan Suomi oli varmistanut pronssimitalin. Suomi voitti kuitenkin Neuvostoliiton 2–1 ja ohitti Ruotsin ja sai hopean tuliaisiksi Suomeen.

Leijona logo jääkiekkoliitolle

Suomen jääkiekkoliitto täytti 90-vuotta tammikuussa 2019 ja tätä varten vuodelle 2019 uudistettiin koko liiton visuaalinen identiteetti ja käyttöön otettiin uudenlainen versio leijonalogosta.

Suomen Leijona